9. Virtuální bienále Praha 2016

  • 9. Virtuální bienále Praha 2016
  • 9. Virtuální bienále Praha 2016
  • 9. Virtuální bienále Praha 2016
  • 9. Virtuální bienále Praha 2016
  • 9. Virtuální bienále Praha 2016

AUG DESIGN pořádá devátý ročník mezinárodní přehlídky výtvarného umění a designu v Praze na téma BUDOUCNOST.

Mezinárodní projekt grafického designu, který je rozdělen do dvou soutěžních kategorií (profesionální umělci-designéři a studenti vysokých uměleckých škol), je zastoupen umělci Alžírska, Bolívie, Bulharska, České republiky, Čínské lidové republiky, Ekvádoru, Francie, Indonésie, Íránu, Irska, Itálie, Kosova, Macao, Maďarska, Mexika, Německa, Polska, Rakouska, Řecka, Rumunska, Ruské federace, Singapuru, Slovenska, Španělska, Srbska, Tchaj-wanu, Turecka, USA, Uzbekistánu, Venezuely a Vietnamu.

vernisáž v úterý 15. 11. 2016 v 18:00, výstava do 10. 12. 2016, otevřeno středa a sobota 14:00-17:00, altán se nachází v parku Klamovka, tram. č. 9, 10 a 16
úvodní slovo a vyhlášení výsledků soutěže pronese: Karel Míšek a Lenka Sýkorová

Kurátorka projektu: Lenka Sýkorová
Autorské plakáty k projektu navrhli: Pekka Loiri a Karel Míšek
Grafická úprava tiskovin: Jakub Konupka

pozvanka tisková zpráva

https://www.aug.cz/virtualni-bienale/2016

Organizační výbor / Karel Míšek (Česká republika, předseda výboru), Lenka Sýkorová(Česká republika) a Jakub Konupka (Česká republika).

Mezinárodní porota / Li Xu (Čínská lidová republika, předseda), Eduardo Barrera Arambarri (Mexiko), Pekka Loiri (Finsko), Peter Bankov (Ruská federace) a Pavel Noga (Česká republika).

Devátý ročník mezinárodní přehlídky autorského plakátu Virtuální bienále Praha propojil 378 umělců z 31ti zemích světa. Prezentuje se ve dvou kategoriích: profesionálů a studentů vysokých uměleckých škol, kterých se letos zapojilo 65. Za organizací výstavního projektu stojí Asociace užité grafiky, Ateliér grafického designu 1 FUD UJEP v Ústí nad Labem a Galerie Altán Klamovka v Praze.

Tématem pro rok 2016 se stala BUDOUCNOST s přihlédnutím jak na subjektivní výpověď či jako reflexe současnosti. Vystavené plakáty nepostrádají hru s významy, nadsázku a vtip. Autoři se vyjádřili pomocí vizuální zkratky, kresebné mnohdy až ilustrativní techniky, fotografie a grafického zpracování. Pro letošní ročník bylo tradiční zadání v černo-bílém provedení obohaceno o barevnou verzi, která je prezentována jen ve virtuální galerii. Vystavené kolekci plakátů to dodalo na dynamičnosti a vizuální síle. Nalezneme zde poukázání na nebezpečí digitálních stop na internetu či hrozby ovládání člověka novými technologiemi. Celá řada autorů ukazuje na globální změny v klimatu nebo na válečné konflikty. Největší část kolekce však tvoří autorské plakáty se subjektivním uchopením tématu. V dílech se prolínají vize budoucnosti od optimistických až po ty pesimistické. Budoucnost jako velká neznámá však spojuje všechny příspěvky.

Virtuální bienále Praha probíhá jak ve virtuální prostředí (http://future-2016.tumblr.com/), tak na reálném místě v Galerii Altán Klamovka v Praze. Právě díky internetu jsou organizátoři přehlídky schopni oslovit celou škálu grafických designérů z celého světa a v rámci dvou měsíců s nimi navázat spolupráci a vytvořit hodnotnou kolekci autorských plakátů. Součástí projektu je hodnocení prací mezinárodní porotou. V rámci spolupráce s profesorem Li Xu, který je předsedou mezinárodní poroty a postaral se o překlad výzvy soutěže do čínštiny, se do letošního ročníku přihlásilo rekordních 29 škol z Číny.

Lenka Sýkorová