Gözde Ju: Vykořeněná

  • Gözde Ju: Vykořeněná
  • Gözde Ju: Vykořeněná
  • Gözde Ju: Vykořeněná
  • Gözde Ju: Vykořeněná
  • Gözde Ju: Vykořeněná
  • Gözde Ju: Vykořeněná
  • Gözde Ju: Vykořeněná

14. 3. - 1. 5. 2024
kurátorka: Lenka Sýkorová
foto: Markéta Bendová
video: Tereza Havlínková

Přenášet tradici z generace na generaci je jako nit, která vypráví osobní příběhy. Niť můžeme chápat jako nosič tradic, rodinných kořenů a znaků naší identity. Kresbu lze snadno vést i nití po látce, a tak navázat na stopu kulturní paměti. Vyšívání sebou nese celou řadu aspektů. Vyšíváním můžeme poukázat na vyprávění ženských příběhů vedené ženami o jejich neviditelné a často přehlížené práci a národní identitě ženským pohledem. V dílech turecké umělkyně Gözde Ju se prolíná zájem o kulturní paměť zakotvenou v čase a prostoru. Gözde Ju se dotýká socio-kulturních kořenů. Její dílo je doslova protkáno zájmem o rodinné archivy, paměť a sounáležitost.

Co tvoří mosty mezi generacemi? Mohou to být fotografie ale také textil, který prošel rukama generací žen před námi. Jehlu a niť tak můžeme chápat jako most do minulosti s potenciálem předat určitá poselství dál. V dílech Gözde Ju nalezneme prvky ohledávání našich kořenů, jakými jsou identita, gender, sounáležitost a nostalgie. Technikou vyšívání zhmotňuje a zviditelňuje vlastní rodinné kořeny tvořící její identitu. Díla vystavená na výstavě pro Galerii Altán Klamovka se opírají o otázky kolem feministického pohledu na ženství. Jedním z vystavených objektů je povlak na polštář, který vyšívala matka Gözde Ju před 40 ti lety a umělkyni jej darovala jako součást věna. Fotografie, které jsou přišité na polštáři spolu s vyšívaným textem, zachycují moment odloučení každé ženy po svatbě od původní rodiny. Niť však naznačuje rodinné pouto. Dominantním prvkem celkové instalace je však monumentální výšivka čerpající z předlohy školní fotografie, na které jsou jen dívky. Postavení žen na fotografii určuje jistou sounáležitost a čerpání síly jedné od druhé. Nutnost identifikace se s rodinou a místem, do kterého jsme s narodili a ve kterém žijeme, nás provází celým životem. V současnosti utichající rodinné tradice, které v minulosti pomáhali s procesem zakořenění, dnes vytvářejí atmosféru nejistoty a vykořeněnosti, která se tak stala nosným tématem této výstavy.

Gözde Ju vystudovala Fakultu výtvarných umění na katedře grafiky a malby v Anadolu v Turecku. Její diplomová práce se zaměřila na hodnocení grafiky v kontextu prostoru a současného umění. Gözde Ju se zúčastnila řady výstav po celém světě. Tvoří ve svém ateliéru ve Frankfurtu nad Mohanem v Německu.

Lenka Sýkorová

catalogue-Gözde-Ju